«Тиждень Альтернативної Енергетики» — інтерв’ю в мера міста Жовква Вихопня Петра

  • Рубрика записи:События

ВИЭ - «Тиждень Альтернативної Енергетики» - інтерв’ю в мера міста Жовква Вихопня Петра

На сьогоднішній день розвиток сфери відновлюваної енергетики є однією з найважливіших цілей для України. І мова не йде про взяті на себе зобов’язання перед Європейським співтовариством, про підвищення частки відновлюваних джерел енергії в загальному енергетичному балансі країни, в рамках Паризького меморандуму. Життєво важливою метою, в умовах конфлікту з головним постачальником природного газу в Європу, особливо в той момент, коли Україна як нація знайшла самосвідомість, коли сама волелюбна країна показала всьому світу єдність і готовність боротися за свої права і свободи, вийти з енергозалежності від природних джерел енергії. І перехід на екологічно чисту енергію — це одне з небагатьох правильних рішень України, як держави. А підписання Паризького меморандуму швидше відмінний спосіб заявити про себе перед світовими інвесторами, ніж здатися потужним і відповідальним державою. І це спрацювало!

Один з головних популяризаторів сфери відновлюваних джерел енергії, наймасштабніший захід «Тиждень Альтернативної Енергетики» приготував для Вас цілий ряд корисних і цікавих інтерв’ю з найяскравішими, дивовижними і видатними проектами і представниками альтернативної енергетики в Україні.

Команда Alternative Energy Week взяла інтерв’ю в мера міста Жовква, Львівська область – Вихопня Петра, про те, як місто переводиться на альтернативні джерела енергії.

В місті Жовква успішно реалізуються проекти з поліпшення енергоефективності. Що вже зроблено для підвищення енергозбереження?

Якщо говорити про енергоефективність і енергозбереження, слід сказати, що місто Жовква — невелике місто районного значення, районний центр. Ми є виключенням із загальноукраїнського правила. В нас збережена центральна система опалення. Я знаю ситуацію, наприклад, в інших містах Львівщини, де, як правило, центральна система опалення була зліквідована і замінена на індивідуальне або котельне газове опалення.

В нас на сьогодні зберіглося «ЖОВКВАТЕПЛОЕНЕРГО» і працюють котельні, що дало можливість, так би мовити, робити якісь заходи з термомодернізації. «Програма модернізації систем центрального опалення» була розроблена ще в далекому 2004-2005 році. Але окрім коштів місцевого і державного бюджету, нам вдалось залучити на його реалізацію міжнародні кошти. Ми маємо зараз 2 проекти, які фінансуються з ЄС. Один проект безпосередньо реалізує місто, а другий втілюється у співпраці з Фондом Східної Європи. На заходи з енергозбереження у нас залучається більше 1 млн євро при бюджеті міста, наприклад, 10 млн. Як ми рухаємся? Переводимо газові котельні в резервний режим і замінюємо їх твердопаливними котлами, здійснюючи опалення відходами дров, дровами, пелетами.

Активне впровадження енергоефективних заходів почалось в країні лише кілька років тому (після суттєвого здорожчання газу), а от в місті Жовква почали замислюватись над цим ще у 2004-му. Чому?

Яка історія нашого успіху? Є таке прислів’я: не було би щастя, та нещастя помогло. У 2004 році в нас на території міста була ліквідована ракетна військова частина. Вона мала велику газову котельню, яка тоді разом з цілісним майновим комплексом перейшла у власність міста, а там 800 метрів теплотраси були прокладені відкритою стальною трубою. Солдати утеплювали його підручним матеріалом: обрізками, тирсою, відходами льону з місцевого льонозаводу… Коли нам ця господарка лишилася в спадок, можете уявити: зима… мороз… відкрита стальна труба…. Які тепловтрати! А треба було опалювати житлові будинки.

На цей час, світлої пам’яті вже сьогодні, директор «ЖОВКВАТЕПЛОЕНЕРГО» Курнат Василь Петрович, який вже встиг попрацювати на Бурштинській, на Добросинській електростанції і був досить фаховою людиною в цій галузі, тоді переконав мене, молодого міського голову, що треба вже рухатися шляхом розвитку відновлювальної енергетики. Я спочатку ніяк не міг його зрозуміти, але в 2004-2005 роках був запрошений на міжнародну конференцію європейською асоціацією «Енерджі сіте» (є така мережа міст Європи, які об’єднані в енергетичну спілку). І коли я послухав їхні прогнози, яка перспектива з газом, з ціною на газ, я вернувся і сказав, Василь Петрович, перепрошую, я був не правий, давайте щось зробимо.

Тоді було модно очолити повстання і ліквідувати котельні, центральне опалення, перевести будинки на індивідуальне газове опалення. Це була така собі економія, тому що в квартирах люди спалювали соціальний газ, призначений для приготування їжі, використовуючи його для опалення своїх приміщень. Але він мене переконав, я його послухав, і ми розробили програму модернізації котелень. І власне ми на цю стежку стали ще 10 років тому, розуміючи і знаючи від європейських інституцій, що ціна на газ буде рости і він стане колись проблемним.

З місцевого і державного бюджету нам було дуже важко дістати необхідну суму коштів. Тож, починаючи з 2011-12 року, ми пішли на пошук залучення європейських коштів. Ми стали пілотним містом в Україні, такий був проект «Жовква — енергоефективне місто в Україні». І, дякуючи цьому проекту, змогли знайти контакти, партнерів, а зараз вже ділимося успіхом.

Яку економію дає модернізація котельні та реконструкція більшої частини тепломережі?

В нас на території міста було 5 газових котелень. Зараз працює три котельні, і на двох з них ми замінили газ альтернативою. Одна котельня ще працює на газі, а дві інші котельні ми опалюємо – на одній дровами, на другій тирсою і пелетами. Є встановлені три твердопаливні котли «Крігер» (виробництво Житомир). На сьогодні маємо таку картину заміщення по місту: десь 60% ми опалюємо альтернативою, а 40% — газом. Якщо температура нижче 15-20 градусів, ми не можемо відмовитись від газу повністю.

Орієнтовна економія у випадку, коли буде повністю реалізований проект модернізації, а споживання газу замінене на альтернативні види енергії, може скласти близько 2 млн грн. Ця цифра поки що умовна, втім при повному виконанні програми, і місто, і бюджетні установи, і мешканці зможуть заощадити ці кошти.

І все ж таки що вигідніше: опалювати газом чи «альтернативою»?

Однозначно економіка на стороні альтернативних джерел. Але сам процес… Що таке газ? Автоматика. Запалили газ, і оператор лише слідкує та регулює. А що таке «альтернатива»? Дрова треба заготовити. Їх треба порубати ,поскладати, загрузити. Їх треба щопівгодини-40 хвилин закинути в пічку. І при всіх цих накладних затратах економія за «альтернативою».

От у нас, наприклад, на котельні сьогодні такий досвід. Найкращий результат зараз показує тирса, яка горить в перемішку з пелетами. Сама тирса не дає бажаного тепла, особливо, коли навколишня температура падає нижче 15-20 градусів. Вибачайте, але тирса його не забезпечує такого тепла на виході.

Ми вже пробували енергетичну тріску, вербу, тополю, тирсу від лісгоспу, тирсу від приватників, а от цього року найкраще у нас працює тирса в перемішку з пелетами, тоді воно дає нормальну температуру. В нас працює три «Крігери» по 0,82мВт і вони забезпечують опалювання в цей опальний сезон. Та все одно котельня брала газ, коли у нас був пік нижче 20 градусів, тоді вони змушені були…

Що потрібно для того, щоб підвищити енергоефективність цілого міста?

Для того, щоб отримати європейські гроші, ми підписали з Європою Угоду мерів – Схід. Ми взяли на себе певні зобов’язання. І одне з них — це складання плану дій зі сталого енергетичного розвитку, де ми робили розрахунок, скільки місто викидає СО2. Як виявилось, в таких містах як Жовква 60% викидів СО2 припадає на будівлі, приватні, а особливо багатоповерхові будинки, які будувалися в радянські часи.

І тут рецепт який? Ціна на газ спонукає до того, що через ЗМІ, через пресу не критикувати уряд про тарифи, а переконувати людей, що цифри в платіжці будуть зменшені, лише коли вони самі про це подбають.

У нас в багатоповерхових будинках стоять двері, яким певно років по 30, зроблені ще з фанери. То як тепло не втече? А якщо вікна повідбивані, а труби голі? Так воно і втікає. А це все люди мають оплатити.

Наше місто ділиться досвідом, але ми чесно зізнаємось –рухаємся не зовсім правильно. Котельні і теплотраси треба робити в останню чергу. Спершу потрібно утеплити під’їзди, дахи, будинки з силікатної цегли чи панельні фасади, поміняти вікна, щоб тепло нікуди не тікало, а тоді вже думати, скільки нам тої генерації треба.

Ми можемо зараз накупити котлів, наробити мереж… Але хто буде споживати все це тепло? Люди критикують високі тарифи, втім тарифи зростають завжди. Не на тому полі ми воюємо. Треба переконати людей, щоб вони зараз об’єднувалися, і хоч по-маленьку, але утеплювали вхідні двері, вікна в місцях загального користування, потім у себе вікна, фасад, перекриття, підвал… Де тільки втікає тепло, там його зберігати, і цифра в платіжці буде меншою.

Дякую за цікаву бесіду, до зустрічі на «Тижні альтернативної енергетики».

www.aew.com.ua